Hop til indhold

Danske børn og unge mishandles i det skjulte

11/12/2010

Slag, ydmygelser, vanrøgt og seksuelt misbrug af børn og unge. Det er virkeligheden for langt flere danske børn end dem, der opdages af kommuner og sundhedsvæsen. Det konkluderer en ny rapport fra SFI.

SFI har interviewet 3000 25-årige om deres oplevelser med mishandling i barndommen. Resultatet er blevet sammenholdt med registerdata fra perioden 1994 til 2006, som bl.a. viser de registrerede sager om mishandling og misbrug af børn og unge hos kommuner og på hospitaler, og suppleret med en stikprøve på 900 kommunale børnesager. Konklusionen er, at mange tilfælde af børnemishandling foregår i det skjulte og aldrig bliver registreret af myndighederne, så barnet kan få hjælp.

Rapporten viser, at 5,6 % af en årgang børn bliver fysisk mishandlet af deres forældre. Under hver femte af dem, eller ca. 1 %, bliver opdaget af kommunen. Og kun 0,12 % – altså ca. en ud af 1000 – bliver opdaget i forbindelse med hospitalsbehandling. Mishandlingen kan være alt fra spark og slag til kvælertag og brændemærker, og kan være sket enkelte gange eller systematisk over en lang periode.

Rapporten ser også på såkaldt psykologisk mishandling, hvor forældre ydmyger deres børn og fortæller dem, at de er uønskede, uelskede eller værdiløse. Det siger hele 23 % af de interviewede, at de har oplevet. Men kun ca. hver syvende af tilfældene, eller 3,2 %, ender hos kommunen. Hver syvende interviewede, eller 15 %, fortæller desuden, at de er blevet udsat for vanrøgt i deres barndom. De har fx ikke fået ordentlig mad, fysisk pleje og omsorg. Omkring 3,4 % af en årgang bliver registrerede som omsorgssvigtede børn og unge i kommunernes børnesager.

Undersøgelsen viser entydigt, at der er brug for en klarere procedure for handling, når offentlige myndigheder får mistanke om, at børn og unge bliver udsat for omsorgssvigt, siger seniorforsker Mogens Christoffersen, der står bag rapporten. Kilde: Statens Forskningscenter For Velfærd

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: