Hop til indhold

Børn og unge udsat for seksuelle overgreb

18/11/2010

Op mod hvert 20. barn i Danmark oplever at blive udsat for et seksuelt overgreb af en ældre ung eller voksen. Omfanget frygtes at være endnu højere, fordi langt de fleste går alene med følelser af skyld og skam.

Men der er hjælp at hente. Fra tre kommuner lyder opfordringen nu til seksuelt misbrugte børn og unge: Sig det bare!

Hjørring, København og Århus kommuner indleder i denne uge med støtte fra Servicestyrelsen en kampagne i folkeskolen og andre steder for at få børn og unge til at fortælle om seksuelle overgreb og få gratis hjælp til at håndtere det gennem gruppebehandling i forskellige aldersgrupper.

Baggrunden for kampagnen er et samarbejde mellem de tre kommuner for at få mere erfaring med gruppesamtaler med børn og unge, der har været udsat for seksuelle overgreb.

Kampagnetitlen ‘Sig det bare’ er samtidig en opfordring til børn og unge, der har været udsat for et seksuelt overgreb, om at fortælle det til en, som de stoler på, eller selv tage direkte kontakt til et af de tre kommunale projekter. Det kan ske telefonisk, på sms eller via hjemmesiden www.sigdetbare.dk

Voksne opfordres ligeledes til at kontakte projektet, hvis de bliver betroet viden om et seksuelt overgreb på et barn eller ung. Uanset om de voksne er forældre, pædagoger, lærere, sagsbehandlere eller andet.

Vi ved, at cirka 5 pct. af alle børn i 9. klasse angiver, at de har været udsat for et seksuelt overgreb fra en ældre ung eller voksen. Men vi ved også, at det er svært for børn at tale om det, og vi frygter, at tallet reelt er meget højere.

Vi vil meget gerne i kontakt med disse børn, så vi kan hjælpe dem videre i livet, siger Thomas Bjørn Hansen, projektleder i Københavns Kommune.

Udover at få kontakt til og hjælpe endnu flere børn og unge er formålet med projektet at få en mere præcis viden om effekterne af deltagelse i gruppeforløb for børn og unge.

Der er i Danmark ikke særlig stor erfaring med gruppebehandling for børn og unge, der har været udsat for seksuelle overgreb. De få erfaringer, der er, tyder dog på, at børn og unge får stort udbytte af gruppeforløb.

Blandt andet kan forløbene ændre på børns og unges oplevelse af social udstødelse, skyld og skam, standse et negativt billede af dem selv og give dem værktøjer til bedre at klare sig igennem de problemer, som overgrebet har medført, siger Merete Westmark, projektkoordinator i Hjørring Kommune.

For at komme i betragtning til gruppeforløbene, skal børnene og de unge visiteres af en sagsbehandler i en kommune. Det kan være i en af de tre kommuner i projektet, eller i en nabokommune, hvor sagsbehandlerne dermed får mulighed for at trække på ekspertise fra projektets fagpersoner.

Projektet tilbyder imidlertid også, at børn, unge, pårørende, lærere, pædagoger eller andre kan rette direkte henvendelse til en erfaren terapeut i projektet, som derefter vil guide dem igennem sagsbehandlingssystemet.

Vi ved, at når et barn eller en ung har taget mod til sig til at sige det, er det vigtigt, at de taler med en voksen, der kan tage dem i hånden og guide dem igennem det kommunale sagsbehandler-system.

Vi ved også, at det kan være en barriere for mange børn og unge, at de skal igennem hele det kommunale system, og derfor vil vi hjælpe dem på vej, også hvis gruppebehandling ikke vil være det mest relevante tilbud lige nu, men derimod en anden form for hjælp og støtte, siger projektleder i Århus Kommune, Karin Riis Munch. Kilde: DK Nyt

Klik og læs mere

Efterværn for udsatte unge>>

Udsatte børn og unge bor i udsatte områder>>

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s