Hop til indhold

Hvad med udsatte børn og unge efter kl. 16.00?

17/11/2010

Når Emil bliver slået af far og er bange for at være derhjemme. Eller når Julies psykisk syge mor igen er fuld og ikke kan lave mad til Julie og de små søskende, er det bedst for Emil og Julie at bo i Randers, Århus, Odense, Assens, Fanø eller København.

Her kan socialt belastede børn og unge nemlig ringe til kommunen og få hjælp efter kommunal lukketid. Det viser en ny undersøgelse, som Socialpædagogerne har foretaget.

Kun i seks af landets 98 kommunerne er der mulighed for at benytte en akuttelefon, som omsorgssvigtede og udsatte børn og unge kan ringe på om aftenen og i weekenderne. I fire kommuner har de en telefonsvarer, der bliver aflyttet når kommunen åbner. Og i to kommuner har de en særlig åben telefonlinje for anbragte børn og unge.

Resultatet imponerer hverken Børns Vilkår eller Socialpædagogerne. Peter Albæk, der er formand for Børns Vilkår, siger om kommunernes manglende døgnberedskab over for de udsatte børn og unge.

Børn og unge med akutte sociale problemer har brug for at kunne komme i kontakt med en sagsbehandler, der kan hjælpe dem her og nu. Det bør kommunerne tage alvorligt og se at få gjort noget ved. Det er ikke første gang vi gør opmærksom på det her problem, siger Peter Albæk, Børns Vilkår.

Socialpædagogernes næstformand Benny Andersen er bekymret over, at kommunerne ikke tager deres ansvar i forhold til de udsatte børn og unge mere alvorligt:

Det er helt hen i vejret, at kommunerne overlader kontakten til socialt belastede børn og unge til politiet. Det er ikke en opgave, politiet er rustet til. Og det er voldsomt grænseoverskridende for børn og unge i nød, at skulle ringe til politiet og anklage sine forældre.

Der er behov for, at kommunerne har et akutberedskab, der er tilgængeligt for særligt udsatte børn og unge, så de kan ringe og få hjælp. Også efter rådhusene lukker om eftermiddagen. For der er jo ikke noget, der tyder på, at børn og unge kun får bank derhjemme mellem 8 og 14, siger Benny Andersen.

Socialpædagogerne foreslår, at man i de kommuner, der ikke har et akutberedskab, bruger de eksisterende døgninstitutioner til døgnvagt, herunder til akut anbringelse af børn og unge. Kilde: Socialpædagogerne

Klik og læs mere

Opholdssteder, Botilbud og Behandlingshjem>>

Konsulentbistand til socialpædagogiske opholdssteder>>

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s